Home » Technieken » Hoe moet je… Werken met Albrecht Dürer aquarelpotloden
Hoe werk je met Albrecht Dürer aquarelpotlood

Hoe moet je… Werken met Albrecht Dürer aquarelpotloden

Faber Castell Albrecht DürerOnlangs kreeg ik een boek ter review toegestuurd van Karakter Uitgevers en dat bleek een hele uitdaging. Het was namelijk een boek om te leren aquarelleren, iets dat ik nog nooit gedaan heb (als je ‘een beetje kliederen’ met de Derwent Inktense niet meetelt). De review kun je hier bekijken, en daarbij heb ik uiteindelijk gekozen voor het werken met de Faber Castell Albrecht Dürer aquarelpotloden.

Een keuze waar ik nu erg blij mee ben, want het resultaat is verrassend mooi geworden. Maar in eerste instantie had ik wel zoiets van ‘hoe moet dat?’ En ik kan me voorstellen dat veel mensen daar tegenaan hikken. Hoe werk je nu met aquarelpotlood? Wat maakt de Albrecht Dürer anders dan de Polychromos? Daar ga ik nu wat over vertellen.

Ik heb ook een filmpje gemaakt tijdens het werken met de Albrecht Dürer potloden, zodat je goed kunt zien (weliswaar versnel, anders duurde het filmpje echt véél te lang), wat je nu eigenlijk doet met aquarelpotlood. En het is super simpel!

Polychromos versus Albrecht Dürer

De Polychromos en de Albrecht Dürer, beiden van Faber Castell, lijken erg op elkaar. De 120 potloden-sets bevatten dezelfde kleuren, alleen zijn de Poly’s ronde potloden en de Albrechts zeskantige. Maar dat is niet het enige verschil. De Poly’s zijn potloden op oliebasis, de Albrechts hebben een stift die volledig oplosbaar is in water. Als die stift met water bewerkt wordt, reageert het precies zoals aquarelverf en is het net als aquarelverf transparant.

In tegenstelling tot veel goedkope varianten die er te koop zijn van aquarelpotloden, vallen de Albrecht Dürer potloden onder de categorie ‘Artists”, oftewel professionele kwaliteit voor artiesten of mensen die er hun brood mee verdienen. Wat niet wegneemt dat amateurs als ik er ook leuke resultaten mee kunnen behalen 🙂 Het nadeel van veel goedkopere merken is dat de pigmentatie meestal maar matig is, waardoor je werk er letterlijk ‘waterig’ uitziet. Dat heb je bij deze kwaliteitspotloden dus niet, ondanks de transparantie krijg je toch behoorlijk volle kleuren. Iets dat mij in ieder geval 100% meeviel.

Hoe ga je te werk met aquarel?

Met gewone potloden werk je in laagjes en zorg je dat uiteindelijk het deel dat je wilt kleuren volledig is opgevuld met pigment, zodat er geen wit meer zichtbaar is. Daar komt een groot verschil met aquarelpotlood om de hoek kijken. Want hoewel je natuurlijk best het hele vakje zou kúnnen vullen, is dat helemaal niet nodig! Als je wat lichtere kleuren wilt, kleur je met maar een hele lichte druk en dus weinig kleurafgifte. Wil je dat het allemaal wat dikker aangezet wordt, met diepere kleuren, dan kun je wat harder drukken, maar is het nog steeds niet nodig om het gebied waar je de kleur wilt hebben in zijn geheel met pigment te vullen. Dat doe je namelijk met het water!

In het filmpje kun je het goed zien dat ik meerdere dunne laagjes over elkaar breng. Ik werk aan de stelen en bladeren van tulpen, die moeten groen worden, maar wel in verschillende kleurschakeringen. Soms wat geler, soms wat blauwer. Daarom werk ik (volgens de instructies van het boek dat ik ernaast had liggen) met geel en twee blauwtinten, om de verschillende groentinten te kunnen maken.

Als je de kleur hebt opgebracht, kun je er daarna met een vochtig penseel of een waterbrush overheen gaan om het pigment op te lossen en te verdelen. En dat werkt zo met alle aquarelpotloden ongeacht het merk of de kwaliteit.

Wat is een waterbrush eigenlijk?

Een waterbrush is een penseeltje met een waterreservoir eraan waarbij het penseeltje steeds vochtig blijft en je niet steeds in een bakje water hoeft te dippen. In mijn geval heel handig, want zo’n bakje water zou gegarandeerd over mijn kleurplaat heen plonzen! In het filmpje zie je me op een gegeven moment de waterbrush afvegen aan mijn hand. Als het penseeltje wat droog begint te worden dan kun je het pigment niet goed meer oplossen. Je knijpt dan heel lichtjes in het waterreservoir en er komt weer meer water naar het penseel. Om te voorkomen dat het penseel te nat is kijk ik op mijn hand hoeveel water er afgegeven wordt. Pas als dat naar mijn zin is, niet teveel water maar net vochtig, dan ga ik verder met het oplossen van het potlood.

Extra foefjes

Ook zie je me op het eind van het filmpje met de waterbrush over de potloodpunt heen gaan. Dat is namelijk ook nog een optie. Je kunt eerst met potlood op het papier kleuren en dat oplossen met een penseel, maar je kunt ook het pigment rechtstreeks van het potlood afhalen. In het filmpje vond ik dat het water het pigment teveel had verdund, waardoor er voor mijn gevoel te lichte plek was ontstaan. Door wat pigment rechtstreeks op het penseeltje op te pakken kun je directer werken en accenten aanbrengen of lichtere plekken opvullen. Je moet er even mee spelen en gewoon wat dingen uitproberen. Het stukje keukenrol dat ik eronder legde is tegen het spatten. Want ik had een eerdere poging gedaan met rechtstreeks van het potlood af werken, en toen zaten de spetters over mijn hele plaat heen haha, niet zo handig dus. Al doende leert men.

En zoals met zoveel dingen geldt, is het ook hier zo dat je het gewoon een keer moet proberen. Geen watervrees hebben, maar gewoon lekker aan de slag gaan met aquarelpotlood. Het is echt heel leuk om te doen!

Ik pretendeer hier overigens niet verstand te hebben van aquarelleren, ik deel slechts mijn persoonlijke ervaring.

Veel plezier met het filmpje hieronder.

[ Klik en volg Tabby May Art op => Vimeo en Youtube ]

Vond je deze blog leuk of interessant? Laat het dan vooral in de reacties weten! Als je andere dingen zou willen zien in een video, mag je dat daar ook rustig aangeven. Wie weet zie je het in een volgende blog terug!

En delen op social media is lief 🙂

Eén reactie

  1. Duidelijke uitleg en mooie kleurkaarten.
    Ik zou wel eens wat willen lezen en horen over hoe je katten haren kan kleuren.
    Groetjes Cathy

Reageer

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Bekijk Ook

update

Kleine update: wat doe ik tegenwoordig?

Voordat ik weer vaker blogs ga plaatsen, even een kleine update. Ik hoor je denken “dát heeft lang geduurd!” Euhm…. tja… sorry… Ik blog eigenlijk nooit meer, het kwam er niet van en de drempel werd steeds hoger. Maar toen ik laatst een heel verhaal ...

Hoe maak je een paasmobile - Tabby May Art - Global Doodle Gems

Doe het zelf – Hoe maak je een hangende paasmobile? – Video

Vrolijk Pasen! Allereerst vrolijk Pasen natuurlijk! Heb je de boel gezellig versierd? Overal geel en lichtgroen, een paaswilgentak versierd met eitjes (of chocolade-eitjes, mjam), donzige kuikentjes en een paashaas erin? Voor veel mensen, zeker Nederlanders, is dat inmiddels net zo’n traditie als dat het huis ...

Chalk Letteren Quotes - BBNC Uitgevers - Tabby May Art

Chalk letteren quotes, kleuren in letters

Tussen aanhalingstekens Quotes, citaten, aanhalingen, ik gebruik ze regelmatig. Ik hou ervan om spreekwoorden, gezegden en quotes te gebruiken in mijn dagelijkse spraak. Eigenlijk ben ik gewoon een soort taalnerd. Daarnaast kleur ik ook graag. Met de meest uiteenlopende materialen. En laat in het boek ...

Geen producten
error: Deze tekst is copyright beschermd!!