Home » Reviews Materialen » Potloden » Derwent » Typical Dutch: gele knikkers, kleuren met Derwent
Typical Dutch - Global Doodle Gems - Tabby May Art

Typical Dutch: gele knikkers, kleuren met Derwent

Typical Dutch - Tabby May Art - Volendam

(Grote foto in fotoalbum)


Nederlands sentiment

Alweer enige tijd geleden, november vorig jaar om precies te zijn, kocht ik het toen pas uitgekomen kleurboek ‘Typical Dutch’ van Global Doodle Gems. Als Nederlander die in het buitenland verblijft, kun je soms ineens enthousiast worden over typisch Nederlandse dingen. Dingen waar ik toen ik nog in Nederland woonde eigenlijk niet zoveel mee op had. Ik bedoel, een molen… er staan er zoveel in Nederland. Ik ben er meer dan eens in geweest en haalde destijds zaagsel voor mijn konijnen bij een zaagmolen en diverse soorten meel om zelf brood te bakken bij een meelmolenwinkeltje. Toen was het gewoon, een molen.

Klompen, ook zoiets. Elke wereldburger denkt aan Nederland bij het zien van een paar klompen. Ik uiteraard ook. Jarenlang heb ik op die houten dingen rondgehuppeld. Als kind al, en later als volwassene waren ze verrekte makkelijk om even aan (en uit) te schieten als je iets in de tuin wilde doen. Maar nu ik al zolang weg ben uit Nederland doen ze me eigenlijk niks. Klompen zijn klompen. Niks meer, niks minder.

Typical Dutch cover - Global Doodle Gems - Tabby May ArtTypical Dutch

Maar toch… Typical Dutch kwam uit, een kleurboek met alleen maar tekeningen gebaseerd op het thema Nederland en Holland [wist je dat dit geen synoniemen zijn? Holland ligt in Nederland, maar Nederland is niet Holland! Welbeschouwd zijn alleen Noord-Holland en Zuid-Holland ‘Holland’, de rest van het land is gewoon Nederland. Eigenlijk zijn ‘Hollanders’ dus ook alleen inwoners van deze twee provincies, de overige bevolking is Nederlander! Zo, weer wat geleerd].

Ik weet niet wat er precies gebeurde, maar toen Typical Dutch uitkwam móest ik hem gewoon hebben. Nou heb ik dat wel vaker met nieuw uitgebrachte kleurboeken hahaha, maar toen ik deze in handen had werd ik toch een beetje warm van binnen. Hè, lekker… Hollandse (Nederlandse dus eigenlijk) kneuterigheid, klompen, tulpen, molens, Sinterklaas, kaas, oliebollen, zoute haring, boertjes en boerinnetjes, het staat er allemaal in! Dan merk je pas dat je héél diep van binnen, hoe ver weg je ook bent gaan wonen en hoe weinig affectie je ook nog maar voelt voor het Nederland van nu, je tóch nog steeds gewoon Nederlander bent en blijft. En ik ben óók nog eens een echte (Noord)-Hollander. Voor het eerst in jaren had ik het gevoel dat het ook wel okee is, in plaats van het gebruikelijke gevoel van verzet en bijna kinderlijke ‘ik wíl geen Nederlander zijn’!

Na ons weekje Nederland, waar ik pas nog een heel blog over vol schreef, leek het me wel leuk om even in het Nederlandse thema te blijven met dit kleurboek. Inmiddels heb ik er ook al wat in gekleurd en één plaat springt er voor mij echt heel erg uit, terwijl ik er nog niet achter ben wat nu precies het Nederlandse in deze tekening is. Waarschijnlijk zijn de rondjes waar ik gele knikkers van heb gemaakt oorspronkelijk bedoeld als regendruppels. Want dat is wel héél erg Nederlands: regen! De tekening is van de hand van Mireille Westerduin.

Typical Dutch - Derwent Graphitint - Tabby May ArtDerwent Graphitint

Voor de verandering ben ik eens met wat ingetogener kleuren aan de slag gegaan en daarvoor heb ik de Derwent Graphitint potloden gebruikt. Dat zijn wateroplosbare potloden op basis van grafiet. En grafiet is wat in gewone tekenpotloden zit, die grijze kern. De Graphitint potloden hebben echter naast het grafiet ook pigment meegekregen, waardoor ze hele warme kleuren afgeven met altijd dat grijs er doorheen. Ik vergelijk het zelf een beetje met muziek. Je hebt vrolijke noten, wat in de muziek majeur is zeg maar, die corresponderen met de vrolijke kleuren zoals de primaire kleuren rood, blauw en geel. En de kleuren die je daar weer mee kunt maken, de secundaire kleuren oranje, groen en paars (door telkens twee primaire kleuren met elkaar te mengen).

Daarnaast heb je in de muziek ook mineur. Je kent ook de uitdrukking ‘in mineur zijn’ wel, dan voel je je somber of bedroefd. Of ronduit chagrijnig, dat kan ook nog. Dat staat voor de droevige klanken en correspondeert voor mij met de wat sombere, donkere kleuren en tinten. En als je het dan hebt over de Derwent Graphitint potloden, die geven echt mineurkleuren af. En dat is beslist niet negatief! Ten eerste hou ik van muziek in mineur. Vroeger als kind al, toen ik gitaar leerde spelen, hield ik van liedjes met mineurakkoorden. En nog steeds vind ik liedjes in mineur vaak mooi, melancholiek… ik hou ervan. Meestal.

En met kleur is dat hetzelfde. De wat somber ogende Graphitint-kleuren geven ook iets van klasse en stijl af aan een kleurplaat. Een stukje ingetogenheid dat me enorm aanspreekt. Dus deze plaat begon ik met het inkleuren van de bloemetjes met de Graphitint potloden en een waterbrush.

Gele knikkers met Inktense

Omdat het ook weer niet de bedoeling was dat het een sombere kleurplaat zou worden, besloot ik dat ik er iets vrolijks tussendoor wilde. Maar wat? De kleur geel kwam al heel snel bij me op. Maar hoe dan en waar? Ik heb een tijdje naar de plaat zitten kijken en het leek me wel leuk als al die rondjes omgeturnd zouden worden tot knikkers. Met een beetje glans erin met behulp van een witte Posca marker en wat schaduw zou dat moeten kunnen. Omdat ik toch met de waterbrush en Derwent potloden bezig was, pakte ik mijn Derwent Inktense potloden erbij. Daar haalde ik een mooie geel uit voor de knikkers zelf, een oranje voor de onderrand van de bolletjes om schaduw aan te geven en de zwarte Graphitint gebruikte ik voor de slagschaduw onder de knikkers.

Derwent Inktense potloden, de naam zegt het al, geven bijzonder intense kleuren af. En hoewel ze wateroplosbaar zijn, zijn het geen aquarelpotloden, want de kern is op inktbasis. Dat betekent dat de kleuren watervast zijn als ze opgedroogd zijn, maar je kunt er daarna wel nog weer overheen met andere kleuren, of zelfs andere materialen. Ook even uitkijken voor je kleren, want doordat het op inktbasis is, zijn vlekken niet uitwasbaar!

Video: knikkers maken van rondjes

Eerst heb ik even een paar rondjes op een kladje uitgeprobeerd, en toen dat goed ging ben ik in het boek begonnen.  Daarna heb ik de camera aangezet om te filmen hoe ik de knikkers heb gekleurd. Die video kun je hieronder bekijken! Even een kleine opmerking nog: omdat ik een ongelukje met blauwe inkt heb gehad bij het vullen van een inktcartridge zonder handschoenen aan (heel slim), heb ik heel erg ingezoomd om mijn vingers buiten beeld te houden. Het beeld is daardoor een beetje korrelig, maar ja, alles beter dan die smurfenvingers van mij 😛

[ Klik en volg Tabby May Art ook op => Vimeo en Youtube ]

Yellow marbles - Typical Dutch - Global Doodle Gems - Tabby May ArtAchtergrond met Derwent Coloursoft

Nadat alle knikkers gekleurd waren en voorzien van een ‘glimmertje’ met de witte Posca marker, heb ik alle bloemblaadjes nog bewerkt met stippellijntjes. Ook met de witte Posca. En de hartvormige blaadjes kregen ook een glimaccentje. Dat fleurt de boel net een beetje extra op. Daarna was het tijd voor de achtergrond. Ik wilde daar wel wat mee doen. Iets met een kleuroverloop van donker naar licht leek me wel mooi passen bij deze plaat. Ik had nu al met twee soorten Derwent potloden gewerkt, dus vond ik het wel zo logisch om de achtergrond daar dan ook mee te doen.

Want ik heb nog een derde type potlood van Derwent, de Coloursoft. Dat zijn behoorlijk zachte potloden. Ik vind ze net iets harder dan de Prismacolor Premier Soft Core potloden, maar ze kleuren zeker net zo fijn. Dus ik heb drie tinten blauw uitgekozen en de lichtste grijs en ben aan de slag gegaan. Laagje voor laagje heb ik de kleuren erin gezet, bij de overloop van de kleuren meerdere laagjes van beide kleuren om en om over elkaar heen.

En opeens was ie af. Mijn gevoel zei toen ook ‘niks meer aan doen’ en dat heb ik ook niet meer gedaan. Ik ben heel blij met hoe het allemaal heeft uitgepakt en ik heb erg veel plezier gehad met het kleuren van deze tekening! De combinatie van de tekening met de gebruikte materialen was voor mij echt weer een kleurfeestje.

Typical Dutch inhoud

Verder staan er nog veel meer leuke tekeningen in het boek. Ik heb nog een tweede video gemaakt waarin ik de platen uit Typical Dutch laat zien in een flip-through. Die kun je hieronder ook nog bekijken.

Ik heb ook nog een tweede plaat uit Typical Dutch gekleurd, een prachtige bos tulpen, getekend door Johanna Ans. Maar de foto’s daarvan (inclusief een aantal werk-in-uitvoeringfoto’s van beide kleurplaten) heb ik in het bijbehorende fotoalbum geplaatst. Die kun je hier bekijken!

Ben je enthousiast geworden over dit originele kleurboek? Dan kun je hem o.a. hier bestellen bij Bookdepository (de prijs wisselt, afhankelijk van je locatie, dus je moet even klikken om te kijken wat ie kost) of klik op het plaatje of de link hieronder.

Typical Dutch cover - Global Doodle Gems - Tabby May ArtKoop nu,
klik hier

 

 

 

 

 

Er is hier een fotoalbum aangemaakt met diverse w.i.p. foto’s van de platen die ik heb gekleurd, plus een Hollandse bonusfoto. Kijken dus!

Vond je dit een leuke blog? Deel hem dan op Facebook en Twitter. Bedankt hè 😉

8 reacties

 1. Margreet Koelewijn

  Erg leuk om te lezen! Dank je wel voor je uitleg over de Graphitint!

 2. Superleuk om de video van de gele knikkers te zien. Leuk muziekje ook! Het is echt een mooie plaat geworden. Was weer lekker lezen ?

  • Haha, dat muziekje wil niet meer uit mijn hoofd… heb hem zó vaak gehoord met terugkijken of alles goed was. Dank voor je complimentjes xxx

 3. Johanna Ans van den Broek

  Wat leest dit weer heerlijk weg Tabitha…superleuk..als je daar nog niet enthousiast van word!!!

 4. Wat leuk om te lezen, heb gelachen om de typische ” Nederlandse, Hollandse ” dingen ?. Ook een duidelijke uitleg over de gebruikte materialen ?

 5. Leuk geschreven! Vooral de vergelijking met muziek, geweldige combinatie ?

Reageer

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Bekijk Ook

challenge

Challenge van De Duif deze zomer: het vervolg

Vol enthousiasme begon ik juli dit jaar aan de challenge die Hobbycompleet de Duif voor deze zomer had bedacht. Wat ik echter had kunnen weten, maar me niet genoeg had gerealiseerd, was dat het ‘s zomers bij ons in huis nauwelijks te harden is. We ...

art journal

Art journal- en kleurboek, plaatjes kleuren op reis

Ik ga op vakantie en neem mee… De afgelopen weken zijn voorbij gevlogen. Natuurlijk door de drukte rondom het opvoeden van Scruffy (zie mijn vorige blog), maar ook door een familiebezoekje aan en korte vakantie in Nederland. En in die weken heb ik niet zo ...

zomerchallenge week 1

Zomerchallenge bij Hobbycompleet de Duif – Week 1

Vandaag liep ik weer tegen iets leuks aan op Facebook. Bij Hobbycompleet De Duif was vandaag de aftrap van de Zomerchallenge! (Ja, wéér diezelfde hobbywinkel. Ik zei in de vorige blog toch al dat ze één van mijn favorieten zijn?!) Maar goed, zomerchallenge dus. En ...

Geen producten
error: Deze tekst is copyright beschermd!!