Home » Reviews Materialen » Stiften/fineliners » Lyra » Review – Lyra Art Pen stiften getest
Review Lyra Art Pen

Review – Lyra Art Pen stiften getest

Blik met 50 Lyra Art Pen stiftenAfgelopen week werd er in een van de Facebookgroepen gevraagd of iemand ervaring had met de Lyra Art Pen. Nu ben ik altijd wel nieuwsgierig van aard, en toen ik ze op internet opzocht was mijn interesse helemaal gewekt. Met als gevolg dat ik ze direct besteld heb. Nou was er ook nog toevallig een actie op Amazon waardoor ik ze met ca. 20% korting kon kopen, dus ik heb meteen gekozen voor de complete set van 50 stiften.

Volgens informatie op internet zijn deze stiften zeer geschikt voor het kleuren van grote vlakken, tekenen en schetsen en omdat ze wateroplosbare inkt bevatten zou je ermee kunnen aquarelleren. Dat klonk heel erg interessant, vooral omdat ik nog geen stiften ben tegengekomen die niet streperig worden in grotere vlakken.Blik met 50 Lyra Art Pen stiften

De volgende dag had ik mijn bestelling al binnen en kon ik ermee aan de slag. De eerste indruk was positief. Het is een blik met twee lagen stiften. De stiften zelf zijn rond, liggen lekker in de hand en de punt is breed, maar je kunt er ook dunne lijnen mee tekenen. Er zitten vier neon kleuren in en twee metallics, goud en zilver. Al met al was ik zeer hoopvol en positief gestemd.

Met Lyra Art Pen kleuren in de Enige Echte Kleuragenda 2017

Mijn eerste plaat was er een uit de nieuwe Enige Echte Kleuragenda 2017. Ik heb daarin de aquarelleerbaarheid (mooi woord voor galgje 🙂 ) uitgeprobeerd. Op zich ging het redelijk, alleen was het papier niet heel erg welwillend. Dat rulde vrij snel op bij het vochtig worden. Alleen al het vocht van de stift zelf zorgde voor oprullen van het papier, daarna met de waterbrush er overheen maakte het niet veel beter.

Enige Echte Kleuragenda 2017 met Lyra Art penOok vond ik de stiften erg vlekkerig presteren, niet alleen op de grotere vlakken maar ook op de kleine. Hier gaf ik het papier de schuld van. De plaat heb ik afgemaakt met glitter en metallic gelpennen, hij werd te mooi om verder te experimenteren met de Lyra Art Pen stiften.

Poging twee in ‘Wood you color me?’

Daarna deed ik een nieuwe poging, inLyra Art Pen in Wood you color me? het nieuwe kleurboekje van Johanna Ans, Wood you color me? Hierin deden de Lyra’s het een stuk beter, zolang het bij smalle lijntjes bleef. In de lijnen had ik weinig tot geen last van oprullen van het papier en overloopjes maken met de kleuren ging redelijk. Toen ik echter de metallic goud ging gebruiken kwam de echte teleurstelling. Het werd vlekkerig, het zag er tijdens het kleuren uit alsof er de hele tijd hoopjes metallic voor de stift uit geduwd werden… heel raar. Het verdeelde niet mooi over het papier en toen het uiteindelijk opgedroogd was, zag het er eigenlijk niet uit. Het is een vlekkerig troepje geworden waar ik helemaal niet over te spreken ben.

Intricate mandalas met Lyra Art PenWe zullen doorgaan

Nog maar een poging wagen dan, want ik ben niet voor één gat te vangen. Ik nam het boek Intricate Mandalas dat ik van de artiest Amazing Pencils ter review heb ontvangen. Zo kon ik kijken hoe de stiften het in dit boek zouden doen. Maar al na een paar vakjes te hebben gekleurd zag ik dat dit ook niks ging worden. Het werd vlekkerig en het papier rulde als een gek. Nog steeds was ik er niet van overtuigd dat het aan de stiften lag. Dus ook deze tekening heb ik gewoon afgemaakt en nog een beetje opgeleukt met een achtergrond met behulp van een sjabloon en pastelkrijt. Ik had nog steeds de hoop dat de volgende alsnog beter zou gaan.

Lyra Art Pen in de Enige Echte Mandala Kleurkalender 2017Plaat nummer vier en vijf

Voor de vierde plaat koos ik er eentje uit de nieuwe Enige Echte Mandala Kleuragenda 2017. Zachte pastelkleurtjes en een schattige tekening. Maar ook op dit papier kleurden de Lyra’s niet fijn. Streperig, vooral de blauwe, en het resultaat was wederom niet mooi. Ik begon inmiddels de moed een beetje te verliezen.

Tenslotte heb ik speciaal markerpapier gepakt en daar een tekening op geprint. Na drie strepen zetten met de Lyra stiften wist ik meteen: dit gaat hem niet worden. Ik heb de plaat wel afgemaakt, maar omdat die kleurplaat komende maand gebruikt mag gaan worden voor een kleurwedstrijd op mijn website, met dank aan Studio324, laat ik dat resultaat niet nu al zien haha.

Vergelijkend warenonderzoek met Stabilo 68

Stabilo 68 vs. Lyra Art PenUiteindelijk kwam ik tot de voorzichtige conclusie dat het misschien wel helemaal niet aan het papier had gelegen dat het zo oprulde. Misschien gaf ik wel teveel credit aan de Lyra Art Pen stiften. Om nog een laatste proef op de som te nemen, heb ik nog één plaat gekleurd in de Enige Echte Mandala Kleuragenda 2017. Alleen ditmaal niet met de Lyra stiften, maar met de Stabilo 68. Ik heb even vlug vergelijkbare kleurtjes gekozen als de pastelkleurtjes van Lyra en een hele snelle plaat gekleurd.

Stabilo 68 vs. Lyra Art PenAl bij het eerste vakje dat ik inkleurde voelde ik het verschil. Het ging soepel, het papier was perfect, niks rullen, nauwelijks vlekken en geen strepen! Ik heb zelfs nog even een paar stukjes met de waterbrush gedaan, en ook dat ging prima. Kijk, het blijven stiften, dus je zult bij stift altíjd iets zien van streepjes of vlekjes. Dat is inherent aan stift. Maar met de Lyra Art Pen stiften heb ik echt mijn best gedaan om er iets van te maken, zonder bevredigend resultaat. Terwijl ik moeiteloos een vergelijkbare plaat met de Stabilo 68 heb gekleurd.

Stabilo 68 vs. Lyra Art PenEindconclusie

Ik heb nog even de kleurkaarten van de Lyra Art Pen en de Stabilo 68 naast elkaar gelegd. Daar kun je zien dat qua kleurenpalet ze elkaar niet heel erg ontlopen. Tijdens het werken zelf voelen de Lyra stiften vaak stug en ruw aan, terwijl de Stabilo’s soepel en glad aanvoelen. En als je goed naar de punten kijkt op de foto hier rechtsonder, zie je dat de punt van de Stabilo er ook daadwerkelijk gladder uitziet dan de Lyra Art Pen.

Hoe spijtig ik het ook vind, voor mij zijn de Lyra Art Pen in geen enkel opzicht hun belofte nagekomen. Ze zijn wateroplosbaar, maar blenden of werken met de waterbrush gaat niet fijn. Ze rullen papier op, zelfs markerpapier en papier wat met een vergelijkbare stift als de Stabilo 68 geen enkel probleem geeft. En welk papier ik ook probeer, het resultaat is altijd vlekkerig, streperig, lelijk en geeft dus meer frustratie dan plezier in het kleuren.

Ik bewaar die doos wel voor als er eens Stabilo 68 vs. Lyra Art Penkinderen komen. De prijs-kwaliteitverhouding van de Lyra Art Pen stiften is niet in verhouding. Ze zijn voor wat je krijgt veel te duur en vallen wat mij betreft in de categorie kinderstiften, zeker niet geschikt voor artiesten die hun werk serieus nemen. Je kunt dan beter kiezen voor de Stabilo 68 die een vergelijkbare prijs hebben, maar een véél betere kwaliteit leveren!

Als je dit een waardevolle review vindt, deel hem dan op je sociale media!

 

 

Reageer

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Bekijk Ook

update

Kleine update: wat doe ik tegenwoordig?

Voordat ik weer vaker blogs ga plaatsen, even een kleine update. Ik hoor je denken “dát heeft lang geduurd!” Euhm…. tja… sorry… Ik blog eigenlijk nooit meer, het kwam er niet van en de drempel werd steeds hoger. Maar toen ik laatst een heel verhaal ...

Hoe maak je een paasmobile - Tabby May Art - Global Doodle Gems

Doe het zelf – Hoe maak je een hangende paasmobile? – Video

Vrolijk Pasen! Allereerst vrolijk Pasen natuurlijk! Heb je de boel gezellig versierd? Overal geel en lichtgroen, een paaswilgentak versierd met eitjes (of chocolade-eitjes, mjam), donzige kuikentjes en een paashaas erin? Voor veel mensen, zeker Nederlanders, is dat inmiddels net zo’n traditie als dat het huis ...

Chalk Letteren Quotes - BBNC Uitgevers - Tabby May Art

Chalk letteren quotes, kleuren in letters

Tussen aanhalingstekens Quotes, citaten, aanhalingen, ik gebruik ze regelmatig. Ik hou ervan om spreekwoorden, gezegden en quotes te gebruiken in mijn dagelijkse spraak. Eigenlijk ben ik gewoon een soort taalnerd. Daarnaast kleur ik ook graag. Met de meest uiteenlopende materialen. En laat in het boek ...

Geen producten
error: Deze tekst is copyright beschermd!!