Home » Reviews Kleurboeken » Createspace » Review – ‘Untangle’ van Victoria Slater (Createspace)
Untangle Victoria Slater

Review – ‘Untangle’ van Victoria Slater (Createspace)

Untangle - Victoria Slater - coverVan Victoria Slater ontving ik een reviewexemplaar van haar kleurboek Untangle, waarvoor natuurlijk mijn hartelijke dank. De volledige titel is ‘Untangle, Incredibly detailed colouring book for stress relief’. Vrij vertaald in het Nederlands betekent dat: ‘Ontwarren, ongelooflijk gedetailleerd kleurboek om te ontstressen’.

Mijn eerste indruk is dat het een zeer goed verzorgd kleurboek is. Het is iets korter dan A4-formaat (21,5 x 28 cm), het bevat 40 unieke en zeer gedetailleerde tekeningen op, naar ik vermoed, 90 grams papier. Alles is enkelzijdig bedrukt en elke tekening is omkaderd, zodat je nooit helemaal tot in de middenvouw hoeft te kleuren.

Ver weg, toch dichtbij

Als je Untangle opent krijg je eerst een aantal met bloementekeningetjes omkaderde bladzijden, waarin Victoria je uitnodigt om je kleurplaten te plaatsen op haar Facebookpagina. Ook heeft ze de totstandkoming van elke tekening die in Untangle staat gefilmd en op haar YouTube-kanaal geplaatst. De link geeft ze direct in het begin. Ik vind dit erg leuk en maakt dat de tekenares ‘dichtbij’ voelt.

Ook legt ze uitgebreid uit waarom Untangle er is gekomen, wat kleuren in het algemeen voor jou als kleurder kan betekenen en wat voor effect het kan hebben op je gemoedsrust. Alles is overigens wel in het Engels.

Doorbladeren van Untangle

Dan volgen de veertig tekeningen, die stuk voor stuk prachtig zijn. Het zijn creatieve tekeningen, speels en met veel variatie. In het filmpje hieronder blader ik er doorheen, zodat je zelf een indruk kunt krijgen van de platen die erin staan.

[ Klik en volg Tabby May Art op => Vimeo en Youtube ]

Waarmee beginnen?

Untangle zonToen ik begon heb ik eerst een beetje met drie kleuren Caran d’Ache Pablo zitten spelen op een van de platen in het begin. Het werd een soort vurige zon, maar omdat het zo’n klein plaatje is, dacht ik dat ie niet echt bruikbaar zou zijn voor een review. Terwijl er nog een heel bloemenkader omheen zit dat gekleurd kan worden. Maar ik liet het erbij.

Vervolgens heb ik de plaat uitgezocht die me op dat moment het meest aansprak. Het is een soort tangle-figuur en ik wilde deze graag inkleuren met de twee enige Caran d’Ache Luminance potloden die ik op dat moment bezat. Die had ik gekocht om dit type potlood uit te proberen, maar nog niet eerder iets mee gedaan. Omdat de Luminance best wel vettig zijn (althans, deze twee dan toch) viel het me al vrij snel op dat de drukinkt makkelijk meegenomen werd, dus enigszins oploste in de was van de potloden.

Wat me ook opviel was dat de Luminance het zonder nabewerken met een blenderpotlood niet goed dekt op het papier, er blijft veel wit zichtbaar. En ook met het blenderpotlood heeft de inkt de neiging om meegesleept te worden als je de lijntjes raakt, wat een grijs waas veroorzaakt.

Untangle swirlUntangle swirl w.i.p.Untangle swirl w.i.p.

 

Eerste resultaat

Over het uiteindelijke resultaat van de plaat was ik overigens wél heel erg te spreken! En doordat ik met zwart en een huidkleur werkte, valt het grijs van de meegenomen drukinkt niet zo op. Bij de volgende plaat gewoon rekening mee houden.

Untangle swirl klaar

Zeg het met bloemen

Voor plaat nummer twee wilde ik even iets anders, dus ik koos een plaat met verschillende bloemen. Zoals gewoonlijk ben ik maar gewoon begonnen met willekeurig kleuren te kiezen. Als materiaal heb ik de Koh-I-Noor Magic potloden gebruikt. Elk potlood heeft meerdere kleuren waarvan je van tevoren geen idee hebt welke er op het papier gaat komen, dus altijd een ander effect dan je denkt. Hierdoor wordt je kleurwerk ook heel speels door alle verschillende kleurschakeringen. Geen vakje wordt hetzelfde, ook al gebruik je hetzelfde potlood.

Untangle bloemen w.i.p.Met deze potloden had ik op het papier weinig problemen dat er wit zichtbaar bleef. Misschien wel doordat ze wat harder zijn dan de Luminance. Ik vond deze bloemen erg leuk om te kleuren, vooral omdat elke bloem toch meerdere mogelijkheden gaf om met diverse kleuren te werken, wat het een fleurig geheel maakte.

Op de achtergrond stonden allemaal Untangle bloemen klaarrondjes getekend, en die wilde ik zo goed mogelijk tot hun recht laten komen. Ik heb een hele tijd naar de plaat zitten kijken, me afvragend hoe ik de achtergrond zou moeten doen… en kwam tot de conclusie dat ik hem zwart zou maken met een Tombow Dual Brush ABT pen, waarbij ik de rondjes wit zou laten. Die zijn dus uiteindelijk ook gewoon niet gekleurd. Ik ben er blij mee hoe het heeft uitgepakt.

Balans door kleuren

Untangle lemniscaat w.i.p.Voor de laatste plaat koos ik er eentje die me al eerder opgevallen was, maar waar ik nog niet genoeg zin in had. Ik had inmiddels de Faber Castell Pitt Brush stiften binnen gekregen en deze plaat met de Pitt Brush was gewoon de perfecte combinatie! Ik vond deze tekening zó leuk, zo speels, sierlijk en intrigerend. Hij was eigenlijk best snel klaar, en ik heb er echt van genoten om deze te kleuren.

Misschien wel door de Untangle lemniscaat klaarlemniscaatvorm die er dubbel in zit. Zonder er een zweverig verhaal van te willen maken, kan het bezig zijn met een lemniscaatvorm wel degelijk invloed hebben op je psychische en fysieke welbevinden. Het wordt gezien als het symbool dat het stoffelijke en geestelijke in evenwicht brengt. Nou, dat gevoel had ik wel tijdens het kleuren. Alles was in balans, ik werd er echt blij van!

Ook bij deze plaat heb ik met de Tombow Dual Brush ABT pen de achtergrond zwart gemaakt, en daarna heb ik de rechte lijnen die er in de plaat stonden (en die door het zwart nog steeds zichtbaar waren) overgetrokken met een liniaal en een zilvermetallic stift van Edding.

Terug naar het begin

Na de drie volledige kleurplaten zat die allereerste bladzijde met de ‘zon-bloem’ me nog dwars. Dus uiteindelijk heb ik met de Faber Castell Pitt Brush ook de omlijsting van die pagina toch nog gekleurd. En ik vind hem zo mooi geworden!Untangle Zon

Conclusie over Untangle
 • Het papier kleurt fijn, je kunt er met diverse materialen goed op werken
 • Untangle bevat een grote variatie aan tekeningen, waar je je echt helemaal in kunt verliezen
 • De tekeningen hebben beslist een meditatieve uitwerking, wat fijn is als je kleurt om kalm te worden
 • Elke tekening is omkaderd, wat ik erg prettig vind, omdat je nooit hoeft te worstelen met de randen of de middenvouw
 • Untangle is enkelzijdig bedrukt
 • Het formaat vind ik lekker en het boek is ook niet heel erg dik, wat het kleuren ten goede komt
 • De tekeningen in Untangle zijn heel gedetailleerd, dus als je van priegelen houdt is dit je boek!
 • Stift heeft nergens doorgedrukt, ook de zwarte achtergrond is er niet doorheen gegaan (als je er met alcohol markers in wilt werken zal het zeker wél doordrukken, dus dan altijd een vel papier ertussen leggen om de volgende tekening te beschermen)
 • Stift vloeide nergens uit, alles bleef mooi binnen de lijntjes
 • Klein minpuntje is dat de inkt meegetrokken wordt met vettige potloden
 • Untangle ziet er uitermate verzorgd uit en is daardoor erg uitnodigend
 • Ik vind dit echt een zeer aanbevelenswaardig kleurboek!

Ben jij nou ook enthousiast geworden en wil je dit mooie Untangle-kleurboek kopen voor jezelf (of om cadeau te geven)? Dan kun je hier klikken, voor € 17,14* (incl. verzendkosten) komt ie naar je toe!

Als je dit een waardevolle review vindt, deel hem dan op Facebook en Twitter.

Noot: Deze review bevat een product dat ik heb ontvangen van de auteur zelf. Dit heeft echter geen enkele invloed op mijn mening.

*prijs kan variëren

Reageer

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Bekijk Ook

update

Kleine update: wat doe ik tegenwoordig?

Voordat ik weer vaker blogs ga plaatsen, even een kleine update. Ik hoor je denken “dát heeft lang geduurd!” Euhm…. tja… sorry… Ik blog eigenlijk nooit meer, het kwam er niet van en de drempel werd steeds hoger. Maar toen ik laatst een heel verhaal ...

vergelijking

Niet eerder vertoonde vergelijking van papiersoorten! Kijk snel en doe er je voordeel mee!

Ongeveer een week geleden kreeg ik een vraag. Of ik een vergelijking wilde doen tussen een aantal zaken. Nou ben ik de beroerdste niet, dus ik vond het wel een leuk idee. Niet wetend waar ik aan begon overigens, want dit is een mammoetproject geworden. ...

Hoe maak je een paasmobile - Tabby May Art - Global Doodle Gems

Doe het zelf – Hoe maak je een hangende paasmobile? – Video

Vrolijk Pasen! Allereerst vrolijk Pasen natuurlijk! Heb je de boel gezellig versierd? Overal geel en lichtgroen, een paaswilgentak versierd met eitjes (of chocolade-eitjes, mjam), donzige kuikentjes en een paashaas erin? Voor veel mensen, zeker Nederlanders, is dat inmiddels net zo’n traditie als dat het huis ...

Geen producten
error: Deze tekst is copyright beschermd!!