Home » Reviews Kleurboeken » BBNC Uitgevers » De Enige Echte Kleurkalender 2017
De Enige Echte Kleurkalender 2017

De Enige Echte Kleurkalender 2017

De Enige Echte Kleurkalender 2017 coverElke maand een kleurplaat

BBNC Uitgevers stuurde mij, namens KvV, een reviewexemplaar van De Enige Echte Kleurkalender 2017, waarvoor ik ze hartelijk wil bedanken. Het is best een grote maandkalender, 30 x 30 cm, met dagelijks genoeg ruimte om afspraken e.d. te noteren. Elke maand heeft een eigen tekening om zelf naar eigen smaak en stijl in te kleuren. Plus nog een extra plaat voor september tot en met december 2016. In totaal zijn er dus dertien, zeer diverse, tekeningen.

Juist vanwege het formaat van de platen, heb ik ervoor gekozen om dit keer maar twee tekeningen te kleuren. En omdat ik de kalender ook echt wil gaan gebruiken in 2017, ben ik bij het begin begonnen. Nou ja, bijna bij het begin. Want de eerste plaat, van september t/m december, heb ik overgeslagen. Ik hang namelijk zelden tot nooit kalenders al op voordat het nieuwe jaar is begonnen. Daarbij hangt er nu nog een veel te leuke 2016 kleurkalender, dus die mag lekker zijn tijd uitzitten!

Filmpje van de kleurkalender

Zoals je inmiddels van me gewend bent, heb ik weer een korte video van de inhoud gemaakt. Zo kun je zelf alvast kijken wat voor kleurplaten er in de kleurkalender staan.

[ Klik en volg Tabby May Art op => Vimeo en Youtube ]

De Enige Echte Kleurkalender 2017 - Januari 01Kleurkalender, januari 2017

De eerste plaat was meteen een flinke uitdaging. Ik heb nog even overwogen of ik misschien toch niet liever met februari wilde beginnen, want dit is echt een priegelwerk! Eerst moest ik goed kijken hoe deze plaat in elkaar zit. Dus ik ging op zoek naar patronen. Welke dingen komen erin terug, herhalen zich? En al vrij snel ontdekte ik inderdaad dat er terugkerende patronen in zaten. Om te beginnen moest ik bedenken met welk materiaal ik zou gaan werken. Dat was niet zo heel moeilijk te bedenken, want met iets anders dan fineliners zou ik waarschijnlijk al heel snel gefrustreerd raken. Het zijn zulke kleine tekeningetjes! Dus ik koos voor de Stabilo 88 fineliners.

Toen moest ik nog de kleuren bedenken. Eigenlijk denk ik nooit over kleuren, ik kies ze willekeurig en intuïtief. Vraag me niet waarom, maar ik begon met vijf kleuren: geel, donkerblauw, lichtblauw, mintgroen en lichtgrijs. Het eerste stukje dat ik begon te kleuren was afwijkend van het steeds terugkerende patroon. Ik zag dat er tien van zulke afwijkende stukjes in het geheel zaten, dus ik besloot om die allemaal met die vijf kleuren te doen. Toen ik met het patroon begon heb ik weer gewoon op gevoel de kleuren gekozen, en dat was heel eenvoudig. Ik pakte er twee uit de eerste selectie, geel en lichtgrijs, en vulde die aan met donkerrood. Hiermee ben ik verder gegaan en heb stukje bij beetje de hele plaat gekleurd. Ook heb ik er bewust voor gekozen om meer stukjes wit te laten, zodat de plaat in alle drukte toch wat ‘lucht’ zou krijgen.

De Enige Echte Kleurkalender 2017 - Januari 02

Beetje hulp van de Stabilo 68

Voor de patroonstroken die ononderbroken van links naar rechts liepen heb ik overigens de Stabilo 68 stiften erbij gepakt. Wat een mazzeltje dat ik kleuren had gekozen die ook in de Stabilo 68 set zitten! Het werkte voor de grotere stukjes heel wat makkelijker met de stiften, en vooral sneller. Tussendoor heb ik wel een paar keer gekeken of de stift of fineliner niet doordrukte op de achterkant, maar dat was niet het geval. Je ziet wel een beetje dat er gekleurd is, maar niet storend en het is er nergens echt doorheen gelekt.

Ondanks dat ik het een behoorlijk pittige plaat vond, heb ik hem wel met heel veel plezier gekleurd. Als ik er nu naar kijk, nu het af is, vind ik het een beetje lijken op patronen van een Noorse trui. Ik kan me helemaal voorstellen dat je soortgelijke patronen in breiwerk zou kunnen verwerken. En hoe langer ik ernaar kijk, hoe mooier ik het vind worden!

Februari 2017

Toen ik de eerste plaat klaar had, koos ik een tweede uit. Ik heb de hele kleurkalender bekeken, maar besloot om toch gewoon maar op volgorde te gaan kleuren. Als ik pas in februari tijd heb om verder te kleuren, dan kan ie in elk geval wel vast met een mooi gekleurde februariplaat aan de muur hangen (als ik er niet in aan het werk ben dan hahaha). Gelukkig had februari een mooie bloemmandala, want na het gepriegel van januari was ik daar wel even een beetje aan toe.

De Enige Echte Kleurkalender 2017 - Februari 2017 01Als materiaal koos ik ervoor om te gaan werken met de Neocolor II krijtjes van Caran d’Ache. Dit is met water verdunbaar pastelkrijt op olie- en wasbasis. Ik had er nog nooit een grote kleurplaat mee gedaan, dus het was een beetje een verrassing hoe het zou uitpakken en wat ik ervan zou vinden. Maar ik kan je zeggen dat ik het geweldig spul vind om mee te werken!

Ik heb een blik met dertig kleuren, dus ik heb gewoon willekeurige kleuren gepakt. Net als bij aquarelpotlood heb ik steeds een stukje gekleurd, maar niet dekkend. Soms heb ik zelfs maar een randje gekleurd. Met de waterbrush van Caran d’Ache kon ik het vervolgens verdunnen en uitspreiden waar ik het hebben wilde. En dat werkte zó fijn! De bloemenkrans heb ik helemaal netjes stukje voor stukje gekleurd, binnen de lijntjes. Maar toen dat klaar was moest ik de achtergrond doen.

De achtergrond kleuren

De Enige Echte Kleurkalender 2017 - Februari 02Dit was een uitdaging. Ik zag het niet zitten om alle afzonderlijke streepjes te gaan kleuren. Daarom heb ik vier tinten groen genomen en heb willekeurig door elkaar vlakken groen gemaakt met die vier kleuren. Vervolgens ben ik er met de waterbrush overheen gegaan en heb de kleuren gemengd. Ik wilde wel graag dat de bloemenkrans er een beetje uit zou springen, dus om dat te bereiken moest ik het groen een beetje vervagen of in elk geval minder fel maken. Dus om dat te bereiken heb ik al het groen nog een keer gekleurd met de witte Neocolor II. Gewoon er overheen gekleurd, en daarna gemengd met het groen met behulp van de waterbrush.

Vroeger schilderde ik nog wel eens meubels om ze zelf op te knappen, en dit deed me daaraan denken. Beetje white washen haha. En het werkte! Ik kreeg het beoogde effect voor elkaar en ben erg enthousiast over hoe deze februari-plaat is geworden. Jammer dat februari maar 28 dagen duurt.

Conclusie

Ik vind het een leuke kleurkalender, hoewel het wel een paar minder makkelijke platen bevat (naar mijn smaak). Maar ik ga ze zeker allemaal kleuren! Het papier is dik, wit en kleurt erg fijn.

Wil jij deze kleurkalender ook kleuren en als blikvanger in je huis hangen? Dan kun je hier of op het plaatje en/of de link hieronder klikken om hem bij Bol.com te bestellen voor € 12,50.

De Enige Echte Kleurkalender 2017Koop de
kalender

€ 12,50

 

 

 

De kleurplaten uit deze review, inclusief een paar W.I.P. foto’s, kun je hier vinden, of via de fotogalerij in het topmenu.

Als je deze review leuk vindt, deel hem dan ook op Facebook en Twitter. Alvast bedankt!

Noot: Deze review bevat producten die ik heb ontvangen van een uitgeverij of bedrijf. Dit heeft echter geen enkele invloed op mijn mening.

Reageer

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Bekijk Ook

challenge

Challenge van De Duif deze zomer: het vervolg

Vol enthousiasme begon ik juli dit jaar aan de challenge die Hobbycompleet de Duif voor deze zomer had bedacht. Wat ik echter had kunnen weten, maar me niet genoeg had gerealiseerd, was dat het ‘s zomers bij ons in huis nauwelijks te harden is. We ...

zomerchallenge week 1

Zomerchallenge bij Hobbycompleet de Duif – Week 1

Vandaag liep ik weer tegen iets leuks aan op Facebook. Bij Hobbycompleet De Duif was vandaag de aftrap van de Zomerchallenge! (Ja, wéér diezelfde hobbywinkel. Ik zei in de vorige blog toch al dat ze één van mijn favorieten zijn?!) Maar goed, zomerchallenge dus. En ...

bingo

Bingo voor creatievelingen… en jij kunt ook meedoen!

Bij één van mijn favoriete hobbywinkels in Nederland houden ze een maandelijkse bingo op Facebook. Welke hobbywinkel dat is vertel ik je verderop. Ik vond het idee zó leuk, dat ik besloot eraan mee te doen. Het werkt heel eenvoudig: aan het begin van de ...

Geen producten
error: Deze tekst is copyright beschermd!!