Home » Reviews Kleurboeken » KleurGlossy nr. 5 (Uitgeverij Personalia i.s.m. BBNC) – Review
Kleurglossy nr. 5 - Uitgeverij Personalia - Tabby May Art - kleuren voor volwassenen

KleurGlossy nr. 5 (Uitgeverij Personalia i.s.m. BBNC) – Review

Kleurglossy nr. 5 - Uitgeverij Personalia - Tabby May Art - kleuren voor volwassenenKleurglossy, echt kleurtijdschrift

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een berichtje kreeg van de redactie van KleurGlossy, of ze een review van mij mochten gebruiken voor KleurGlossy nr. 5. Wow, ik was in eerste instantie gewoon sprakeloos, maar al snel heb ik natuurlijk toegezegd. Ja, leuk! Ik had geen idee wat ik ervan moest verwachten, maar er werd mij verzocht om mijn foto’s naar ze te mailen zonder watermerk erin. Dus zo gezegd, zo gedaan. En toen begon het lange wachten.

Ik had verder helemaal geen idee wat de KleurGlossy precies voor soort tijdschrift is. Omdat ik niet in Nederland woon, waren de vier eerdere uitgaven ook volledig langs mij heen gegaan. Ik zag er af en toe iets over in de kleurgroepen, maar daar bleef het ook bij.

Dus voor diegenen die ook nu nog niet weten wat nou de KleurGlossy precies is even wat extra info van de KleurGlossy website.

Wat is KleurGlossy precies?

Het is een kleurtijdschrift dat vier keer per jaar verschijnt. Een los nummer kost € 8,95 en een abonnement voor zes nummers heb je voor € 49,50. “Het magazine wil je inspireren en informeren over alles wat er mogelijk is rond kleuren voor volwassenen. Daarnaast biedt het je meteen de kans om je creativiteit los te laten op de tientallen prachtige kleurplaten in ieder magazine” aldus KleurGlossy.nl

 
En vooral dat laatste was mij dus volledig ontgaan van tevoren. Ik dacht dat het een tijdschrift was. Dus vol artikelen, informatie over technieken, kleurboeken, materialen, met ingekleurde platen van kleurders, en een zelf in te kleuren kleurplaat had ik ook nog wel verwacht. Maar toen ik uiteindelijk eind november mijn exemplaar van Personalia ontving, was ik echt wel even verbaasd dat het gewoon een volwaardig kleurboek is! En een kleurboek verdient een review.
Video met voorproefje

Zoals gewoonlijk heb ik even een video gemaakt om het tijdschrift in zijn geheel te laten zien. Nou ja, niet helemaal ‘in zijn geheel’, want ik had al een plaat gemaakt en die heb ik eruit gehaald. En daarna heb ik pas gefilmd. Die plaat krijg je na de video te zien, waarbij ik je vertel met welke materialen ik deze gekleurd heb.

[ Klik en volg Tabby May Art op => Vimeo en Youtube ]

KleurGlossy inhoud

Hoewel de naam van het tijdschrift anders doet vermoeden, is het geen glad ‘glossy’ papier. Het papier is vrij ruw, maar wel dikker dan tijdschriftpapier. Toen ik hem ontving ben ik natuurlijk eerst even op mijn gemak gaan bladeren en kijken wat erin staat. Het is een heel gevarieerd blad met leuke onderwerpen. Zo is er een pagina met een aantal nieuw uitgekomen kleurboeken (waar je echt heel hebberig van wordt), artikelen over bijzondere kleurboeken, zoals Tropical Wonderland Deluxe Edition van Millie Marotta met twee kleurplaten, en een interview met de Zweedse topillustratrice Hanna Karlzon van de prachtige boeken Dagdrömmar, Sommarnatt en Magisk Gryning. Inmiddels zijn alle drie haar boeken verkrijgbaar in een Nederlandse vertaling, resp. Dagdromen, Zwoele Zomeravonden en Ochtendgloren en is Hanna voor veel kleurders de favoriete illustratrice. Extra leuk dus dat er aandacht voor haar is in de KleurGlossy!

Wat het nóg leuker maakt, is dat er maar liefst vijf kleurplaten uit haar boeken bijgevoegd zijn. Dit was voor mij compleet nieuw, dat er zoveel kleurplaten in het magazine zouden staan. Een super leuke verrassing dus! Op bladzijde 29 ging mijn hartje even sneller kloppen… De review van De Magische Stad. Míjn review van de Magische Stad. Een ontzettend leuk kleurboek, fantasierijk en toch lijkend op de realiteit. Daar kun je als kleurder dus echt alle kanten mee op en je creativiteit volledig de vrije loop laten. Maar om dan de platen die je zelf gekleurd hebt met de tekst die je zelf geschreven hebt in een kleurtijdschrift te zien staan, dat was toch wel even echt héél speciaal! Ook uit dit boek staan er drie kleurplaten. Al met al werd de KleurGlossy in mijn beleving steeds meer een kleurboek! En nog wel een enorm gevarieerd kleurboek ook.

Nog meer leuks

In een volgend artikel komt ook deel vier van Mijn Wonderlijke Wereld, van Masja van den Berg, aan bod en daar zitten zes kleurplaten bij uit hetzelfde boek. Wow! En daarna zie ik ineens een paar bekende namen opduiken in het onderwerp ‘Ontwerp je eigen kleurplaat’. Mireille Westerduin, Sabine van Ee en Petra Wheeler-Meinders… namen van illustratrices die ik uit de kleurgroepen ken. Wat ontzettend leuk om ze hier tegen te komen, geflankeerd door hun zelf ontwerpen kleurplaten. Ook nog een kleurplaat van Faiza Masfirdaus, die ik verder niet ken, maar die wel een prachtige mandala getekend heeft!

Vervolgens weer een paar kleurplaten, o.a. uit Tangle Magie en Tropisch Koraalrif, waarmee laatstgenoemde de opmaat vormt voor een artikel door Julia Woning met wat tips over werken met kleurpotlood. De KleurGlossy leest zoals je een muziekstuk luistert… de overgangen zijn mooi, de onderwerpen sluiten naadloos op elkaar aan en je kunt niet anders dan blijven lezen en kijken. En te zien valt er véél. Want na het kleurtechniekartikel zijn er vier ingekleurde platen geplaatst van vier verschillende kleurders, waarvan ik er ook weer een paar ken (nou ja, ‘ken’ van Facebook dan haha): Daisy Verbeek, Grace Hampsink-Biantoro, Mandy Derksen en Wendy Hofstee-Wiersema. En wat zijn ze allevier prachtig gekleurd, ik blijf er naar kijken… Inspirerend!

Dubbelinterview

Maar dan komt er nog een extra verrassing: een dubbelinterview met Maria Wedel en Johanna Ans. En die laatste, dat weet je, daar ben ik fan van! Het artikel gaat over Global Doodle Gems, wat door Maria is opgezet en waarin Johanna Ans haar rechterhand is. Ik ga hier nu verder niet uitwijden over Global Doodle Gems, dat doe ik binnenkort in een blog alleen dáárover. Want over GDG valt nog een heleboel te vertellen. Natuurlijk zijn er ook bij dit artikel een aantal kleurplaten gevoegd. TIEN maar liefst! En dat is het mooie van Global Doodle Gems, doordat ze werken met een enorm aantal verschillende tekenaars, heb je dus een ongekende variatie aan kleurplaten. Wat ik al zei, daar valt nog veel meer over te vertellen. Binnenkort!

Kleurglossy nr. 5 - Uitgeverij Personalia - Tabby May Art - kleuren voor volwassenen - 01Zelf aan de slag

Zo blader ik langzaam richting het einde van deze editie van de KleurGlossy. Nog twee platen uit het Zevende Enige Echte Mandalakleurboek van BBNC en tenslotte nog een artikel over kleur, waar wat meer vertelt wordt over de invloed die kleuren op je hebben. En in dit artikel gaat het specifiek over de kleur geel. En toen was ie uit. Maar daarna heb ik hem nog vele keren doorgebladerd en natuurlijk heb ik er ook in gekleurd. Dat ga ik je nu laten zien.

Ik heb gekozen voor een plaat die ik niet in een boek heb staan en wel één van de tien Global Doodle Gems kleurplaten. Ik heb voor de tekening met de boomkikkers gekozen. Die sprak me heel erg aan en daarop ben ik begonnen met de nieuwe Bruynzeel Rijksmuseum Aquarel-potloden die ik een tijdje terug heb ontvangen van Royal Talens. Wat een fijne potloden zijn dat! Het papier van de KleurGlossy is niet helemaal berekend op werken met aquarelpotloden en water, maar door nauwelijks water te gebruiken met een goede waterbrush van Caran d’Ache, heb ik het toch voor elkaar gekregen dat het papier er nog steeds tamelijk netjes uitziet.

boomkikker - Tabby May Art - kleuren voor volwassenenRealistisch kleuren of juist niet?

Aangezien ik niet zo erg van ‘natuurlijk en realistisch kleuren’ houd, heb ik verder niet opgezocht wat voor kikkersoort er (mogelijk) op de tekening te zien is. Ik heb er gewoon mijn eigen ‘boomkikkers’ van gemaakt en mijn eigen invulling gegeven. En al met al werd dat toch nog best enigszins realistisch van kleur, want ik heb net even een foto opgezocht van een boomkikker (uiteraard een rechtenvrije foto!) en die heeft warempel oranjerode tenen! Zo zie je maar, hoe snel je toch onbewust naar kleuren grijpt die je ergens in je brein hebt opgeslagen. Interessant gegeven, vind ík dan.

Kleurglossy nr. 5 - Uitgeverij Personalia - Tabby May Art - kleuren voor volwassenen - 02 Kleurglossy nr. 5 - Uitgeverij Personalia - Tabby May Art - kleuren voor volwassenen - 03Verder kleuren

Ik was begonnen met het blad en de bladnerven en langzaam kreeg de plaat wat meer vorm en werd ook voor mij duidelijker naar welk eindresultaat ik aan het toewerken was. Zoals je wellicht weet kleur ik meestal zonder vooropgezet plan, ik zie altijd wel waar ik uitkom. En ook dit keer vond ik het kleuren zelf heerlijk om te doen en naarmate ik vorderde vond ik de tekening steeds mooier worden.

Ergens halverwege kreeg ik ineens het idee om met een goudkleurige Posca de achtergrond in te kleuren. In een hoekje heb ik het eerst geprobeerd hoe dat werd (rechtsboven) en ik vond het eigenlijk best heel mooi. Dus eerst alle stippen in de boom verder gekleurd, ook daar heb ik de Posca goud al gebruikt want daardoor kwam ik op het idee voor de achtergrond, en daarna de rest van de achtergrond.

De puntjes op de i

Voordat ik dat deed bedacht ik dat het glimmende ‘goud’ de illusie wekt dat de zon schijnt. En kikkers zijn vaak toch wel wat glimmend. Dus ik heb eerst de witte Signo Uni-Ball witte gelpen er nog bij gepakt en heb hier en daar wat accentjes gezet op de kikkers, hun ogen, ruggen en de ronde uiteinden van hun teentjes. Ook vond ik de ogen best een beetje kaal, dus daar heb ik een klein zwart streepje in gezet bij allemaal.

Kleurglossy nr. 5 - Uitgeverij Personalia - Tabby May Art - kleuren voor volwassenen - 04

En toen was het zover, de achtergrond kon afgemaakt worden. Het is niet alles goud wat er blinkt, maar ik vind dit toch echt wel een hele mooie plaat geworden! Natuurlijk heb ik hem ook op Facebook geplaatst in de Global Doodle Gems-groep, waar de tekenares ervan, Lynniex, helemaal enthousiast reageerde. Dat vind ik één van de mooiste dingen van het kleuren, de creatieve samenwerking tussen twee personen: de tekenaar en de kleurder. Zodra dat samensmelt krijg je vaak hele bijzondere dingen te zien. En dat blijft me boeien en inspireren!

Nog meer KleurGlossy’s

Inmiddels heb ik via internet de eerste vier KleurGlossy magazines ook weten te bemachtigen. En ik kijk alweer vol verwachting uit naar nummer zes. Hier en daar vang ik in de wandelgangen alweer wat geluiden op over dingen die erin zullen komen te staan, dus ik kan haast niet wachten tot ik hem kan bestellen (en dan nog weer wachten tot ie vanuit Nederland bij mij aankomt).

Zelf bestellen?

Als je deze laatste KleurGlossy nummer vijf zelf ook graag wilt bestellen, mocht je dat nog niet hebben gedaan, dan kun je op deze link klikken, of op het plaatje en de link die hieronder staan. Je gaat dan rechtstreeks naar de website van KleurGlossy en kunt je eigen exemplaar bestellen. Of een exemplaar voor je moeder, dochter, zus, nicht, vriendin, buurvrouw… of voor die enkele man in je familie- en vriendenkring die ook kleurt. Want kleurende mannen zijn er ook steeds meer!

Kleurglossy nr. 5 - Uitgeverij Personalia - Tabby May Art - kleuren voor volwassenenKoop het
tijdschrift hier

€ 8,95

 

 

 

 

De kikkerkleurplaat uit deze review kun je hier in groter formaat vinden (of via de fotogalerij in het topmenu).

Vond je deze review leuk? Deel hem dan op Facebook en Twitter. Dankjewel!

Noot: Deze review bevat een product dat ik heb ontvangen van Uitgeverij Personalia. Dit heeft echter geen enkele invloed op mijn mening.

8 reacties

  1. Johanna Ans van den Broek

    Wat leest dit weer heerlijk weg…. mooi review Tabitha

  2. Margreet Koelewijn

    Leuk om te lezen….ik ga ze maar weer eens pakken…ze herontdekken

  3. Geweldig leuke review Tab. En idd ook maar weer eens de kleurglossy’s uit de kast gehaald.

  4. Mooi geschreven , heerlijk om te lezen

Reageer

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Bekijk Ook

challenge

Challenge van De Duif deze zomer: het vervolg

Vol enthousiasme begon ik juli dit jaar aan de challenge die Hobbycompleet de Duif voor deze zomer had bedacht. Wat ik echter had kunnen weten, maar me niet genoeg had gerealiseerd, was dat het ‘s zomers bij ons in huis nauwelijks te harden is. We ...

zomerchallenge week 1

Zomerchallenge bij Hobbycompleet de Duif – Week 1

Vandaag liep ik weer tegen iets leuks aan op Facebook. Bij Hobbycompleet De Duif was vandaag de aftrap van de Zomerchallenge! (Ja, wéér diezelfde hobbywinkel. Ik zei in de vorige blog toch al dat ze één van mijn favorieten zijn?!) Maar goed, zomerchallenge dus. En ...

bingo

Bingo voor creatievelingen… en jij kunt ook meedoen!

Bij één van mijn favoriete hobbywinkels in Nederland houden ze een maandelijkse bingo op Facebook. Welke hobbywinkel dat is vertel ik je verderop. Ik vond het idee zó leuk, dat ik besloot eraan mee te doen. Het werkt heel eenvoudig: aan het begin van de ...

Geen producten
error: Deze tekst is copyright beschermd!!