Home » Blog » Doodelen voor beginners. Kan ik het of kan ik het niet?
Doodelen - Tabby May Art - Kleuren voor Volwassenen

Doodelen voor beginners. Kan ik het of kan ik het niet?

Doodelen - Kleurenpalet Stabilo 68 - Tabby May Art - Kleuren voor volwassenenDoodelen met Johanna Ans

Anderhalve week geleden kwam Johanna Ans met een vraag aan de leden van haar Global Doodle Gems Review Team, waar ik ook lid van ben. Het ging over een kleur- en tekenboek van haar waar ze graag wat meer aandacht voor zou willen op het internet. Of wij er zin in zouden hebben om wat te gaan doodelen in een basistekening van haar. Voor degenen die niet zo bekend zijn met het teken- en kleurjargon: doodelen is eigenlijk heel simpel gedachteloos tekenen, gewoon maar wat doen zonder speciaal een beoogd doel voor ogen te hebben. Mij leek het in eerste instantie niet echt iets voor mij. Een tekening afmaken, zelf patroontjes en figuurtjes bedenken… kán ik dat überhaupt wel?

Maar na een portie stevige ‘groepsdruk’ hahaha, heb ik me laten overhalen om een poging te wagen. En in dit blogje vertel ik je mijn bevindingen over dit doodel-avontuur.

Boek bekijken

Hieronder plaats ik even een video waarin het hele boek doorgebladerd wordt, zodat je een idee hebt van wat de bedoeling is. (Omdat ik het boek nog niet heb, is de video niet van mezelf, maar gedeeld vanaf Youtube.)

De tekening

Per mail ontving ik van Johanna Ans drie tekeningen. Eén helemaal kaal met alleen de basistekening, eentje die wat verder was ingevuld en eentje die wat mij betreft klaar is. Alledrie getekend door Johanna Ans zelf. De opdracht was ‘zie de ingetekende plaat als kleurplaat, maar ook als inspiratie voor jouw tekening. Je mag het zo simpel houden als je zelf wilt en het je zo moeilijk maken als je zelf wilt.’ En dus pakte ik de basistekening en ging ermee aan de slag. Zo simpel als je wilt… nou, dat is makkelijk. Ik begon in het midden te doodelen en zette een streepje, en nog een paar streepjes en toen was het eerste vakje wat mij betreft heel simpel gevuld. En op dezelfde manier vulde ik nog vijf van dezelfde vakjes op.

Van elk afgerond stukje maakte ik een foto, want dat was ook onderdeel van de opdracht: graag vastleggen wat je doet met veel foto’s. Dus zo gezegd, zo gedaan.

Patronen bedenken

Het lastigste vond ik het nog om te bedenken wát voor invulling ik moest geven aan de verschillende secties van de tekening. Doodelen is gedachteloos tekenen, maar ik moest toch echt wel nadenken hoe ik verder moest. Opeens realiseerde ik me dat ik zoiets al eens eerder heb gedaan in een oefening om zelf mandala’s te tekenen. Dus ik besloot een deel van de patronen die ik daarbij had geleerd ook in deze tekening te zetten. En zo schoot ik gaandeweg best lekker op met dat doodelen. De grap is ook dat hoe verder ik kwam, hoe meer inspiratie ik kreeg voor andere patronen. En voordat ik er erg in had, was alles opgevuld! Tekening klaar. Zomaar ineens, terwijl ik voordat ik begon me nog zat af te vragen of ik dit wel zou kunnen. Ja dus! Doodelen, ik kan dat!

Inkleuren

Toen kwam de volgende uitdaging, het inkleuren. Normaal is dat helemaal geen probleem, ik pak mijn materialen en begin te kleuren en voordat je het weet is het klaar. Maar deze keer liep het even anders. Want er was gevraagd om veel foto’s, ook van het kleuren. En Johanna Ans had me pas nog verteld hoe leuk ze het fotowerk van iemand anders in het reviewteam vindt die per kleur een foto maakt. Dus ik dacht, ‘doe es gek’ en besloot per kleur te werken en dan per kleur een foto te maken.

Ik koos voor werken met de Stabilo pen 68, een hele fijne stift met heldere kleuren. En wat ik normaal gesproken zelden doe, deed ik nu wel: ik legde alle kleuren die ik wilde gebruiken alvast klaar en op volgorde. Met mezelf maakte ik de afspraak ‘is eenmaal een kleur gebruikt en de foto gemaakt, dan komt die kleur niet terug, die is dan klaar’. Oef, dáár heb ik het mezelf moeilijk mee gemaakt! Want ineens moest ik per kleur direct gaan bedenken waar die kleur zou moeten komen in de tekening. En dus moest ik eigenlijk gaan bedenken hoe ik wilde dat die plaat eruit zou komen te zien, maar dat is iets wat ik nooit doe. Ik werk nooit met een vooropgezet plan!

Twister Gems Doodle Do Book Vol. 1 - Johanna Ans - Global Doodle Gems - Tabby May ArtGefrustreerd en opgefokt

Bij de eerste kleur, geel, ging het nog wel goed. Ik voelde me net ‘tante Til’ uit de Familie Knots: “een kloddertje roze hiiiiieeer, en een kloddertje roze daaaaar”… Hier een dot geel, daar een dot geel en daarna een foto maken. Vervolgens een wat donkerder geel, toen een oranje, en zo ging ik het rijtje kleuren langzaam af en zag ik de plaat gevuld worden. En ik vond het vreselijk! Wat een allegaartje van neergekwakte, ongeordende kleuren! Hoe verder ik kwam, hoe ongelukkiger ik werd met wat er onder mijn handen aan het ontstaan was. Totale chaos vond ik het. Even kwam de gedachte op “ik gooi hem weg”, maar ik ben niet iemand die van opgeven houdt, dus ik ging door. Dan maar niet mooi, ik zou dit klusje in ieder geval tot het eind doorzetten.

En zo kwam ik bij de laatste kleur en was alles uiteindelijk ingekleurd. De tekening was af. Wat vond ik hem afgrijselijk! Rommelig, chaotisch, alsof er een bom ontploft was in mijn atelier en alle kleuren gewoon overal terecht waren gekomen waar ik ze normaal nooit zou zetten. Maar goed, ik had wél foto’s gemaakt. En ik besloot dat ik dit als een wijze les zou opslaan in mijn kleurgeheugen. Ik heb het geprobeerd, ik ben finaal buiten mijn comfortzone getreden, en ik vond het niet prettig. En dat is heel mild uitgedrukt.

Andere ogen, andere kijk

Ik besloot mijn ervaring in de groep te delen en plaatste uiteindelijk zelfs een foto van mijn eindresultaat. En toen gebeurde er iets wat ik niet aan had zien komen. De anderen vonden hem móói! Ik snapte er niks van! Uiteindelijk liet ik hem aan mijn man zien en zei erbij dat deze plaat mislukt is, dat ik hem afgrijselijk vind. En hij keek me aan, keek naar de tekening, en terug naar mij en hij zei: “ik vind hem prachtig!” Nou ja zeg… hoe kun je dat nou mooi vinden? Maar hij bezwoer me dat hij het écht mooi vond, zo mooi dat hij hem wel op kantoor in een lijst wil hangen. ‘Die is gek’ dacht ik nog.

En ook in het reviewteam kregen de positievelingen die mijn prutswerk mooi vonden steeds meer bijval. Ze zagen er diepte in, vonden de kleuren mooi… en ik snap het echt nog steeds niet! Maar blijkbaar heb ik toch iets gemaakt wat anderen aanspreekt.

En zo krijgt een in mijn ogen opgefokte prutsplaat dan uiteindelijk toch het etiketje ‘geslaagd’, al ben ik het er nog steeds niet helemaal mee eens 😉

Video van de voortgang

Hieronder kun je de video zien die ik gemaakt heb van mijn foto’s, waarmee je het hele proces van tekenen en kleuren tot aan het eindresultaat in het tijdsbestek van slechts één minuut kunt bekijken. En die video vind ik dan wel weer heel leuk!

[ Klik en volg Tabby May Art ook op => Vimeo en Youtube ]

Ik heb dit boek zelf nog niet, maar ik ga hem nu wel bestellen, want dit hele tekenavontuur smaakt voor mij absoluut naar meer! Wil jij hem ook bestellen, dan kun je dat o.a. doen bij Bookdepository en Bol.com. Je kunt ook op de link of het plaatje hieronder klikken om direct naar Bol.com te gaan.

Twister Gems Doodle Do Book Vol. 1 - Johanna Ans - Global Doodle Gems - Tabby May ArtKoop nu,
klik hier

 

 

 

 

 

Als je dit een leuke blog vind, deel hem dan graag op Facebook en Twitter!

Eén reactie

  1. Johanna Ans van den Broek

    Ik vind het helemaal geweldig om te lezen…en ja, je man heeft gelijk, ook voor mij zou die in een lijstje komen… dus laat hem die plaat maar mooi op zijn kantoor hangen, want hij is gewoon tof geworden! Dank je wel Tabby voor dit hartstikke leuke review!

Reageer

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Bekijk Ook

challenge

Challenge van De Duif deze zomer: het vervolg

Vol enthousiasme begon ik juli dit jaar aan de challenge die Hobbycompleet de Duif voor deze zomer had bedacht. Wat ik echter had kunnen weten, maar me niet genoeg had gerealiseerd, was dat het ‘s zomers bij ons in huis nauwelijks te harden is. We ...

zomerchallenge week 1

Zomerchallenge bij Hobbycompleet de Duif – Week 1

Vandaag liep ik weer tegen iets leuks aan op Facebook. Bij Hobbycompleet De Duif was vandaag de aftrap van de Zomerchallenge! (Ja, wéér diezelfde hobbywinkel. Ik zei in de vorige blog toch al dat ze één van mijn favorieten zijn?!) Maar goed, zomerchallenge dus. En ...

bingo

Bingo voor creatievelingen… en jij kunt ook meedoen!

Bij één van mijn favoriete hobbywinkels in Nederland houden ze een maandelijkse bingo op Facebook. Welke hobbywinkel dat is vertel ik je verderop. Ik vond het idee zó leuk, dat ik besloot eraan mee te doen. Het werkt heel eenvoudig: aan het begin van de ...

Geen producten
error: Deze tekst is copyright beschermd!!